Det bobler (2006)
Cd'en indeholder følgende numre:
1. To lys på et bord
2. Nøglen til Paradis
3. Lad det boble, boble, boble
4. Pepita fra Mallorca
5. Den korte sommer
6. High Noon
7. Nattens sidste cigaret
8. Fairy Tales
9. Vognen og mig
10. Efter såd?n en yndig aften
11. To melodier fra Bjergkøbing Grand Prix
12. Love Birds
13. Diamonds Are A Girl?s Best Friend
14. Angelique
15. Når en sailor går i land
Det ny Tonefilmsorkester blev etableret i 1998 af en gruppe studerende på Musikvidenskabeligt Institut ved Københavns Universitet. Nu i 2009 består Det ny Tonefilmsorkester af 35 unge og talentfulde musikere, der alle finder stor glæde og udfordring i at spille det eviggrønne repertoire fra tonefilmens musikalske guldalder.
Det ny Tonefilmsorkester er et underholdnings-orkester, der udgøres af refrainsangere, strygersektion, træ- og messingblæsere og en velswingende rytmegruppe - alt under kyndig ledelse af dirigent og konferencier Jakob Faurholt.
Det ny Tonefilmsorkesters repertoire spænder fra det livsglade sprudlende over det lystigt swingende til det inderligt smægtende. Dejlige sange som Musens Sang, Gå med i Lunden og Alle går rundt og forelsker sig er blot et lille udpluk af det store repertoire, der efterhånden tæller over 200 numre. Numrene er fortrinsvis sange og kendingsmelodier fra gamle danske og udenlandske tonefilm, men rummer også udvalgte numre fra Eurovisionens Melodi Grand Prix, Giro 413 og det store danske Revy-repertoire - hvem husker ikke Dansevise, Gem et lille Smil og Du gamle Måne ?
Det ny Tonefilmsorkester ønsker at vække nostalgiske minder, men ser det samtidig som sin opgave at præsentere de mindre kendte eller glemte melodier fra tonefilmens glade repertoire. Orkesteret tilstræber desuden - gennem såvel originale som egne arrangementer - at give den herlige tonefilmsmusik en autentisk klang iblandet nyere tolkning.
Det ny Tonefilmsorkester har som erklæret mål at sprede humør og livsglæde - med sit brede repertoire har orkesteret mulighed for både at give underholdende koncerter og at spille festlig dansemusik. Det ny Tonefilmsorkester sætter en ære i, at publikum altid kommer i den allerbedste stemning.
Det ny Tonefilmsorkester spiller ca. to offentlige koncerter om året og tilbyder derudover både underholdning og dansemusik til private arrangementer. Om sommeren tager orkesteret ofte på en lille turne til et hjørne af det danske sommerland, og en enkelt rejse til udlandet er det også blevet til.
Det ny Tonefilmsorkester håber med disse ord at have givet Dem appetit på et nærmere bekendtskab og ønsker Dem på snarligt gensyn til vores næste koncert.
--------------------------------------------------------------------------------
I anledning af orkestrets 5 års jubilæum indspillede Det ny Tonefilmsorkester i efteråret 2003 live-cd?en ... for fuld musik! på Horsens Ny Teater foran et begejstret
publikum. Liveindspilninger har som oftest den herlige kvalitet, at man som lytter oplever den særlige gnist, som et veloplagt publikum kan tilføre et orkester. Der opstår en særlig intensiv stemning i samspillet mellem scene og sal, men måden har også sine tekniske begrænsninger. Det faktum gav Det ny Tonefilmsorkester lyst til atter at kaste sig ud i en cd-indspilning, og denne gang med fokus på fordybelsen i de musikalske detaljer og udtryk. Denne cd har nu set dagens lys.
Sangene og melodierne er omhyggelig udvalgt fra Det ny Tonefilmsorkesters repertoire og er et bredt udpluk af numre, som orkesteret holder ekstra meget af at spille, og som altid vækker glæde hos publikum. Altså på alle måder en række gode melodier, der bobler over med de kvaliteter, der har gjort dem til det, de er: hits!
Hvordan man skaber et hit, er der ikke rigtig nogen, der ved (i så fald ville der nok være endnu flere af dem), men én af dem, som måske kommer sandheden nærmest, er Bent Fabricius-Bjerre, der gennem mere end et halvt århundrede har haft en usædvanligt høj hit-rate (hvem husker eksempelvis ikke temaet til Olsen Banden?). Læs hans eget syn på sagen herunder og i cd?ens booklet.
--------------------------------------------------------------------------------
Hver melodi har sin egen historie
Filmmusik kan for mig være to forskellige ting: Et tema, der karakteriserer filmens stemning, eller en sang, hvis tekst supplerer handlingen. Jeg er næsten aldrig helt tilfreds med det, jeg laver, men filmens færdiggørelse sætter dato på, hvornår jeg må holde op med at rette til. Titelmusikkens stil og form bliver til i samråd med instruktøren - det er først og fremmest filmen, det gælder. Kan der så komme noget ekstra ud af det på længere sigt og melodierne får deres eget liv, er det glædeligt, men det er ikke noget der indgår i vores overvejelser.
Af mine filmsange er Forelsket i København vel nok den mest holdbare, og af filmtemaer er jeg glad for Tænk På Et Tal. Var der ligesom Olsenbanden kommet 13 film med denne melodi, var den sikkert blevet meget mere kendt. Olsenbande-temaet kommer jo i alle mulige former i løbet af filmene ? som ragtime, paso doble, argentinsk tango, wienervals etc. Da vi lavede den første Olsenbande-film, vidste vi ikke, at der skulle komme yderligere tolv, så det var lidt af et tilfælde, at melodien egnede sig til at blive vredet i alle mulige retninger. Norwegian Sunset, som er med på denne cd med Det ny Tonefilmsorkester, er blevet en klassiker i Norge, hvor den ofte spilles til kirkelige handlinger som begravelser og lignende. Jeg tror, at de fleste nordmænd anser den for at være en gammel norsk folkemelodi.
Det er svært at bedømme sine egne melodier. Om de bliver evergreens eller ej. Da jeg skrev Alley Cat som kendingsmelodi til min TV-udsendelse Omkring Et Flygel, regnede jeg det kun for en bagatel, og satte derfor oprindelig mit pseudonym Frank Bjørn på som komponist. Nu har den levet i over fyrre år. Så man ved aldrig...
Bent Fabricius-Bjerre · 2006